Mummon minttuteetä

Yrttitee-nimellä kutsutaan teen tavoin valmistettavaa ja nautittavaa juomaa, joka on valmistettu yrteistämausteista tai muista kasviraaka-aineista (kukat, nuput, lehdet, siemenet, kuori) kuumassa vedessä keittämällä tai hauduttamalla, mutta joka ei yleensä sisällä kofeiinia. Yrttitee-nimitystä on tapana käyttää yleiskielessä, vaikka kyseessä ei ole varsinaisesti tee vaan ennemminkin hauduke. Näin tietää kertoa Wikipedia.

Teen päivän kunniaksi blogissa nautitaan omalla pihalla kasvavan sitruunamintun kuivatuista lehdistä haudutettua minttuteetä, joka tarjoillaan armaalle naapurille ja ystävälle koronaturvallisesti ulkona. Tee, kuten moni muukin asia elämässä, vain paranee seurassa. Kun haudukkeen tarjoilee hunajalla höystettynä, maku kelpaa krantummallekin.

Minttu onkin varsin ihastuttava yrttikasvi; se on sitkeä, menestyy Suomessa monivuotisena Oulun korkeudelle saakka lumipeitteen alla talvehtien, ja kasvaa jopa luonnonvaraisena rantaminttuna. Mausteena minttua voi käyttää tuoreena ja kuivattuna sekä ruoissa että juomissa.

Oletko joskus kasvattanut minttua yrttilaatikossa muiden yrttien seassa ja ihmetellyt, miksi muut kasvit näyttävät kovin surkeilta? Minttuhan se siellä vahvoine juurineen valtaa tilaa muilta – tehokkaasti leviävänä se kannattaa istuttaa omaan ruukkuunsa ja napsia sen uutta kasvustoa. Näin minttu kasvaa terhakaksi. Ja kun on kerran päässyt mintun makuun, sen kymmenet varsin helposti saatavissa olevat lajikkeet eivät lakkaa ihastuttamasta.

Mummon viherpeukalo teki lapsena minuun suuren vaikutuksen – kitkemisen ja kastelun lisäksi mummo opetti myös kuivaamaan itse kasvatettuja yrttejä.

Mikä siinä onkin, että isovanhemmuuden olemusta pohtiessa vahvasti mieleen nousee myös syvä ymmärrys luonnosta ja sen elämästä? Mummon käsien kautta kulkivat lapset, lehmät, sienet, marjat, kukat, hedelmät, lapsenlapset ja vielä loppuaikoinakin sisäkasvit. Jottei oma luontosuhteemme jäisi ohuemmaksi ja sitä myötä myös ymmärrys elämästä kapeammaksi, kannatta aktiivisesti kuunnella eri sukupolvien viisautta ja yrittää oppia siitä. Oletko jo tarjonnut teetä sille naapurin mummolle?