Viihtyisä, turvallinen ja toimiva kaupunkiympäristö kuuluu kaikille!

Oletko joskus havahtunut katsomaan arkista ympäristöä ja ihmetellyt näkemääsi? Ja sitten jättänyt asian siihen – ehkä osin siksi, ettet tiedä minne havaintosi jakaa, jotta se tavoittaisi oikeat ihmiset.

Meidät on saatettu kyllästää vaikutelmilla, joissa kaupunkia ei kiinnosta asukkaiden arki – voisiko kuitenkin kyse olla ennemmin siitä, että tämä mystinen ”kaupunki” ei arkea ymmärrä? Kaupungilla työskentelevät ihmiset sen sijaan saattaisivat olla hyvinkin kiinnostuneita rakentavasta vuorovaikuttamisesta ja kuulemaan kaupunkilaisten arjen kokemuksista omassa lähiympäristössään.

Arkinen esimerkki Haapajärveltä: Pohtiessamme puistojen toiminnallisuuksia käyttäjien näkökulmasta saimme palautteen, jossa harmiteltiin, että koska lapsille mieluisat toiminnot on joskus suunniteltu kahteen eri paikkaan, kaksilapsinen perhe joutuu jakautumaan kahteen eri puistoon. Käytännössä isä ja äiti töröttävät kahdessa eri paikassa lasten leikkiessä – tilanne kuulostaa monella tasolla resurssien tuhlaukselle. Kaupunkilainen oli harmitellut asiaa itsekseen ja toisaalla kaupungin työtekijät pitivät yllä kahta samankaltaista, sinänsä hyvin suunniteltua viheraluetta. Välitimme palautteen työntekijälle, joka ilahtui siitä! Noin viisi minuuttia myöhemmin hän oli kehittänyt tilanteeseen laajempaa käyttäjäkuntaa palvelevan ratkaisun. Ketterää kaupunkikehittämistä, totesimme yksimielisesti.

Eri puolilla Suomea kaupungit kehittelevät omia osallisuus- ja vuorovaikutusmallejaan saadakseen kaupunkilaisensa mukaan oman arkensa kehittämiseen. Tyypillisesti mallin osa-alueet ovat tällaisia:

  • käyttäjien tieto ja osaaminen 
  • käyttäjien osallisuus
  • alueellinen vaikuttaminen
  • aktivismi ja omaehtoisen toiminnan muodot
  • asiointi ja asiakaskokemus osallistumisen ja vuorovaikutuksen rakentajana
  • kaupungin toiminta ja päätöksenteko (lista on napattu Helsingin kaupungin osallisuusmallista)

Näissähän ei ole sinänsä mitään vikaa, yhteiskunnassa ja yhteisöissä tarvitaan ylätasolla tehtyjä määrittelyitä ja toimenpidemalleja. Niiden lisäksi kuitenkin tarvitaan viisasta ja moninäkökulmaista ruohonjuuritason aloitteellisuutta, jota ammattinsa osaavat asiantuntijat eri tehtävissä vaalivat, sillä he tietävät sen hyödyt koko yhteisölle.

Osallisuuden laaja-alainen ja tehokas hyödyntäminen ei myöskään katso kaupungin kokoa tai sijaintia, sillä osallisuuden ja yhteisöllisyyden arvon ymmärtäminen ja niiden käytännön toimenpiteiksi muuttaminen tapahtuu lopulta yksilön (lue: työntekijän ja kaupunkilaisen) valinnoissa ja toimissa. Jotta yksilötason valinnat onnistuisivat, kaupungin organisaationa tulee kuitenkin tukea ja palkita tämän kaltaista toimintaa.

Haapajärvellä näin tehdään:

Kerro mitä näet ympärilläsi

Kyselyn malli on saatu alun perin Kööpenhaminasta, jossa hankkeen projektipäällikkö osallistui Gehl Architects -toimiston vetämään työpajaan osallistavasta kaupunkisuunnittelusta. Haapajärven tarpeisiin skaalatussa kyselyssä kartoitetaan asukkaiden kokemuksia omasta arkisesta ympäristöstään. Tämä kysely on yksi Haapajärvellä käyttöön otetuista osallisuustyökaluista. Kokemuksia hyödynnetään tulevassa kehittämisessä ja kyselyn erilaisista tuloksista tullaan kertomaan eri kanavissa. Toivon mukaan se myös samalla opettaa suhtautumaan uudella tavalla omaan arkiseen kokemukseen, yhteiskehittämisen mahdollisuuksiin kaupunkikehittämisessä ja ylipäätään osallisuuteen. Jotenkin tämän sanominen tuntuu suorastaan itsestäänselvyydelle, sillä perinteisesti suomalaiset ovat arvostaneet yhteisöllisyyttä. Ehkäpä tulevaisuudessa osallisuus onkin samanlainen arkisen elämän voimavara.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s