Miten kaikki sai alkunsa – ajan rattailla ja vähän taustaakin

Haapajärven Vuokratalojen toimitusjohtaja Taina Ruhala avaa jutussa Ikääntyneiden asumisen kehittämishankkeen taustoja ja tavoitteita

Taannoin Vuokrakotien toimistolla pistäytyi Ppky Selänteen Vanhuspalvelujohtaja. Asia koski tarvetta saada ikääntyville, lähelle palveluja sijoittuvia esteettömiä asumisen ratkaisuja. Ennusteet ikääntyvien määrän kasvusta olivat herättäviä.

Varsin pian havaittiinkin tarve laajemmalle kokonaisselvitykselle  

”Bongasimme kesällä 2020 Ympäristöministeriöstä olevan haettavissa rahoitusta ikääntyvien asumisen kehittämishankkeisiin. Haapajärven kaupunki ja yhtiön väki otti rivakasti asian omakseen. Ryhdyimme laatimaan tarpeitamme vastaavaa, laaja-alaista ja omaleimaistakin hanketta teeman ympärille. Yhtiötä koskeva osio oli selvittää kiinteistökannan kehitysmahdollisuudet yhteisöllisen ja ikäystävällisen Vitikanpuiston alueen luomiseksi,”

Taina kertaa hankehakemuksen syntyvaiheita

Hanke sai syksyllä 2020 kaikkia hankehakemuksen tekemiseen osallistuneita suuresti ilahduttaneen myönteisen rahoituspäätöksen.

”Viime kuukaudet olemmekin innostuneella joukolla ahertaneet monenlaisessa taustaselvitys- ja konseptisuunnittelutyössä. Olemme miettineet rahoitusta, asukaskyselyjä ja tutkineet arkkitehtitoimiston kanssa rakennuspiirustusten saloja. Hissirakentamista taklasi tekniset haasteet, mutta emme lannistuneet – löysimme muita ratkaisuja. Parhaillaan olemme luonnosten kustannuslaskenta- ja vuokratasomäärittelyvaiheessa”

kertoo Taina

Esteettömyyttä edistettiin yhtiössä pitkään yksittäisillä asuntomuutoksilla. Historian ensimmäiset jälkiasennushissit rakennettiin vasta kymmenkunta vuotta sitten käyttötarkoitusmuutoksen yhteydessä Kirsikkaan.

Muutaman vuoden päästä hissejä ryhdyttiin suunnittelemaan Vitikankulmaan. Asukkaiden mielipidettä kuultiin ja lopullisesta rakentamispäätöksestä vastasi talon asukaskokous –  äänestyksessa hissihanke voitti yhdellä äänellä.  Esteettömyysmuutoksia jatkettiin seuraavina vuosina talon yleistiloissa ja asunnoissa. Talossa käynnistettiin myös vapaaehtoistoimijoiden vetämänä virkistystoiminta.  Kokemukset toimenpiteistä ovat olleet hyviä.

Viimeisimmästä yhtiön uudisrakentamisesta aikaa on kulunut 25 vuotta  

Yhtiön toimintaa on sen jälkeen haastaneet monenlaiset muutokset toimintaympäristössä. Rakennusten ikä kuitenkin karttuu ja ihmisten tarpeet muuttuvat. Kiinteistökantaa on kehitettävä ja uudistettava.  

Vitikanpuiston kehittämistarpeita luodanneen asukaskyselyn tuloksia koostetaan parhaillaan. Kaupunki laatii parhaillaan kävelyn ja pyöräilyn edistämissuunnitelmaa ja asukkaiden kuuleminen on käynnissä.
Taina haluaa lämpimästi rohkaista Haapajärvisiä käyttämään aktiivisesti vaikuttamismahdollisuutta suunnitelmaan.

Esteetön, yhteisöllinen ja viihtyisä keskusta-asuminen puistoineen, reitistöineen ja kiinteistöineen palvelee meitä kaikkia, iästä riippumatta!”

päättää Taina ja lähtee tarmokkaasti kohtaamaan asiakkaitaan.

kahvihetki Vitikanpuistossa, samalla on hyvä kuulostella asukkaiden toiveita ja huolia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s